top of page

Últim capítol d'Això no és una cançó a TV3!

Ahir es va emetre l'últim capítol de la primera temporada del programa musical del Ramon Gener a TV3 "Això no és una cançó". Aquest últim capítol va ser molt especial per mi, ja que vam poder viatjar una mica a través de la meva història personal parlant del meu avi violoncel·lista Ramon Conangla. Aquí podeu veure el capítol.

Aquest capítol parlava de la cançó "The edge of glory" de la Lady Gaga, una cançó que la Lady Gaga va compondre pensant en el seu avi. Ella va dir en alguna entrevista que el hit tracta del seu avi, parla «sobre el seu darrer moment a la terra, el moment de la veritat, el moment abans de sortir de la terra». També va dir que la va escriure ella mateixa després de la mort del seu avi.


Així doncs, aquesta cançó em toca de molt a prop, ja que jo vaig triar el violoncel pel meu avi i ell cada estiu a l'Ametlla de Merola (colònia tèxtil del sud del Berguedà d'on ve la família Conangla) em feia classes de violoncel. Per mi va ser tota una sort tenir un referent com ell, que m'ensenyava tot el que sabia i que em transmetia la passió per la música i, concretament, pel violoncel. Gràcies a ell em dedico a la música i tinc una vida tan feliç; sense la música jo no seria així.


A més, l'avi Ramon, uns anys abans de morir, em va compondre un concert de 3 moviments per a violoncel i piano amb el títol de "Núria". No hi ha gest més preciós que compondre música per algú. Quan em va regalar la composició, en aquell moment, jo no tenia el nivell suficient per tocar-lo i no va ser fins al cap d'uns anys, quan ell ja havia mort, que la vaig recuperar i la faig començar a estudiar.


Afortunadament, puc dir que actualment la toco molt sovint en els meus concerts de violoncel clàssic. A més, la vaig arranjar per violoncel i vaig fer-ne una versió per a quartet de violoncel. Aquí la podeu escoltar.


Resumidament, "Això no és una cançó" ha acabat de la millor manera possible, parlant de la persona que ha fet que jo pugui viure i gaudir de la música dia rere dia. Una primera temporada del programa que ha passat volant. Gràcies per deixar-me formar part d'això!

37 views1 comment
bottom of page